Łódzkie łasuchy na kwarantannie!

Pejzaż gastronomiczny Łodzi jest bardzo różnorodny i dynamiczny, z roku na rok powstają tutaj nowe, ciekawe koncepty, które przyciągają zaskakującym wystrojem, bogatym menu i niepowtarzalnym klimatem. Każdy z nas jest inny, każdy z nas szuka w lokalu czegoś innego i całe szczęście!)

Łódzka scena restauracyjna rozwija się bardzo dynamicznie. Portal łódźsmakuje.pl postawił sobie nie lada wyzwanie podążać za wszelkimi nowinkami w świecie łódzkich kulinariów. Nie mówimy tu o prażokach ze skwarkami, kluskach żelaznych czy gęsich pipkach, bo na marne ich już szukać (chociaż gdy dobrze poszukasz, znajdziesz je na mapie kulinarnej miasta włókniarzy).

Teraz wypadałoby lekko zmienić słowa słynnej piosenki i zaśpiewać gdzie się podziały tamte smaki? Pytanie czy ktoś jeszcze o nich pamięta? Nawet jeśli znane i lubiane niegdyś pozycje w menu odeszły w zapomnienie, na ich miejsce pojawiły się nowe warte uwagi. Nowe restauracje, wybitni szefowie kuchni, ciekawe festiwale, plebiscyty, huczne otwarcia i mniej optymistyczne zamknięcia. Chcemy być na bieżąco i informować Was o wszystkim tym, o czym warto wiedzieć.

Wiemy, jak szybko płynie czas,  w pędzie dnia często ciężko wygospodarować chwilkę na czytanie, więc wychodząc Wam na przeciw łódźsmakuje.pl poczęstuje Was podcastami, w których będziemy gościć znane osobistości z łódzkiego podwórka gastro.

Mówi się, że odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy.

Zgadzamy się z tym w stu procentach! Po dobrym posiłku ciało i dusza mogą doznać szczególnej błogości. Co się dzieje z naszym ciałem? Otóż w sensie fizycznym, mózg się odświeża, twarz rozkwita a oko zaczyna błyszczeć. W sensie duchowym wyostrza nam się dowcip, a co za tym idzie wprawiamy się w dobry nastrój, co czyni nas szczęśliwymi. Zastanawiało Was kiedyś, dlaczego ludzie tak często chodzą na lunche, biznesowe kolacje, dlaczego zawsze wybierają na takie okazje najlepsze restauracje? Właśnie dlatego, że przy stole w akompaniamencie dobrego posiłku (to ważne dobrego!) najczęściej uwalniają nam się endorfiny i zasiada z nami szczęście, miłość, przyjaźń, interes, spekulacje i potęga. Celebracja posiłków, czy to w gronie rodzinnym, czy pracowniczym zawsze przynosi owoce o wszelakich smakach. Takim owocem jest nasz portal Łódź smakuje.

Pomysł na niego powstał już dobrych parę lat temu, długo dojrzewał, potrzebował wielu spotkań i wielu doznań w przeróżnych restauracjach na świecie. Podczas kwarantanny, zebraliśmy wszystko co potrzeba, wszelkie zamknięcia pomogły nam lepiej się zorganizować (mieliśmy więcej czasu). Godziny spędzone on-line na obgadywaniu szczegółów, noce spędzane na pisaniu i fun płynący z tworzenia czegoś, co było nieuniknione. Od 4 lat na scenie łódzkiej organizujemy największe kulinarne, biletowane festiwale w Polsce (Łódź Restaurant Week, Fine Dining Week, World Class Cocktail Festiwal, Beer Food Week) Odbywając kulinarną podróż po łódzkich restauracjach dostrzegamy, jak ambitnie scena restauracyjna otwiera mieszkańców na trendy płynące z całego świata. Jesteśmy świadkami rewolucji kulinarnej, która z roku na rok rozkwita, zaskakuje i wzbogaca nasze doznania. Oczywiście w czasach globalizacji, możemy w kilka chwil kupić bilet w najdalszy zakątek świata i próbować lokalnych pyszności od naszych dalekich sąsiadów, ale jeśli nie ma takiej możliwości, wystarczy wybrać się do jednej z restauracji, która serwuje dania z wybranego regionu świata. Postaramy się być na bieżąco i o wszystkich perełkach będziemy informować.

Dzięki jedzeniu w lokalach poznajemy też nowe techniki gotowania, niestety część z nich bez specjalistycznych sprzętów nie jest do odtworzenia w domu, ale wiele nowych trików, czy połączeń smaków można wykorzystać we własnej kuchni. Wbrew pozorom ekstrawaganckie potrawy restauracyjne dodają nam animuszu i fantazji podczas gotowania w zaciszu domowej kuchni.

Napisz do nas, jeśli myślisz, że możemy coś zdziałać razem!

Jeśli coś nam naprawdę smakowało w lokalu, nie wstydźmy się poprosić kelnera o chwilę rozmowy z szefem kuchni. Wyrazy aprobaty będą na pewno dobrze odebrane a przy dłuższej rozmowie może szef kuchni uchyli nam rąbka tajemnicy swojego popisowego dania. Sama często stosuję ten trik 🙂

Dzięki uprzejmości naszych szefów kuchni w jednym z działów łódź smakuje będziecie mogli podejrzeć przepisy na najlepsze dania. Pamiętajcie, że praktyka czyni mistrza, a w razie pytań nasi zaprzyjaźnieni szefowie chętnie udzielą odpowiedzi na pytania do przepisów, które nam zdradzili.

Łódź smakuje! O smaczkach Łodzi nie tylko tych kulinarnych wiele by pisać, chcielibyśmy by wszyscy rozskamowali się w Łodzi i dołączyli do naszej społeczności. Rozgośćcie się, napijcie się ulubionej herbaty, kawy (w grę wchodzi też coś mocniejszego), zjedzcie dobre ciacho i spędzajcie z nami miło czas.

Kasia

Z zawodu socjolog, uwielbia śledzić wszelkie interakcje zachodzące w społeczeństwie. Od kilku lat szczególnie interesującą dziedziną, której poświęca swoja uwagę są kulinaria i rewolucja, która zachodzi w świecie gastro. Na co dzień marketingowiec, który nie przestaje śledzić internetowych trendów. W ciągłej pogoni za dzieckiem stara się znaleźć balans między macierzyństwem a pracą. Każdą wolną chwilę najchętniej spędza z rodziną podróżując W Vanie i rozkoszując się urokami życia vanlife’u.

Natalia

Pracuje w agencji marketingowej, obecnie mama na pełen etat. Kocha jeść od zawsze! Smakować i odwiedzać różne restauracje od kilkunastu dobrych lat. Uczestniczyła w pracach przy festiwalu łódź restaurant week – festiwalu najlepszych restauracji. Uwielbia obserwować jak pięknie rozwija się nasza łódzka gastronomia.

Adam

Od 20 lat związany z łódzką branżą restauracyjną i nie tylko. Absolwent szkoły gastronomicznej z Łodzi i francuskiej „CFA Européen Louis Prioux”. Były pracownik między innymi dwóch francuskich restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin.

Igor

projektant z ponad 15 letnim doświadczeniem, właściciel studia Zostaw To Nam, współtwórca bloga oraz podcastu o rozwoju Inny Rytm. Na co dzień doradza i buduje strategie komunikacji dla branży Horeca. Projektuje identyfikacje wizualne, tworzy murale i ciągle poszukuje nowych form wyrażania siebie. Jego miłość do kulinariów przekłada na organizowane przez całą ekipę portalu festiwale.

Napisz do nas, jeśli myślisz, że możemy coś zdziałać razem!