#

#FoodNewsGoodNews! Wystartowały rezerwacje na wiosenną edycję festiwalu RestaurantWeek®!

Po pachnącej rekordem edycji #FoodSmellsGood największe wydarzenie kulinarno-towarzyskie połączy wyjątkowe doznania kulinarne z siłą pozytywnych newsów! W tegorocznej odsłonie Festiwalu, aż 400 restauracji z całej Polski zamienia się w foodowe redakcje, tworząc niepowtarzalne doświadczenia kulinarne, gdzie każde danie stanie się sensacją. W festiwalowej cenie spróbujesz autorskiego trzy daniowego menu z cocktailem, które powstało w oparciu o najnowsze trendy. Rezerwacje kulinarnych sensacji już wystartowały na https://RestaurantWeek.pl/

Odkryj menu inspirowane najciekawszymi newsami, podane w najlepszych restauracjach i przekonaj się jak pyszne mogą być wiadomości! Każde danie opowiada inną historię sukcesu, innowacji i radości z jedzenia – sprawdź co tym razem przygotowali w ramach festiwalowego menu Chefowie Kuchni! Już za chwilę wystartuje ogólnopolska kampania #FoodNewsGoodNews, która będzie zachęcać Gości do odkrywania kulinarnych sensacji. Towarzyszyć będzie ona wiosennej edycji RestaurantWeek®, jednego z największych Festiwali kulinarno-towarzyskich w Polsce i w Europie.

Po dwóch ostatnich rekordowych edycjach (#FoodSoundsGood – 137,000 Gości; #FoodSmellsGood – 145,000 Gości) tematem tegorocznego Festiwalu popisowych

menu w najlepszych restauracjach są kulinarne newsy, trendy i związane z nimi historie! To będzie najbardziej sensacyjna edycja Restaurant Week, w której Goście będą odkrywać wyselekcjonowane aromatyczne dania, inspirowane najświeższymi wiadomościami ze świata.– zaznacza Marcin Wawrzeń, Dyrektor Festiwalu. Warto śledzić festiwalowe newsy i zarezerwować jak najwięcej doświadczeń na wydarzeniu w ponad 400 wyjątkowych restauracjach w Polsce! Niech skala odkrywania restauracji i nowych smaków będzie ponownie rekordowa! – dodaje.

Odkryj festiwalowe menu z pierwszych stron!

Festiwal RestaurantWeek® odbywa się w kilkudziesięciu miastach w 13 największych regionach Polski: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, Wrocławiu, Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku oraz na Warmii i Mazurach. Premierowo RestaurantWeek® w wiosennej edycji wystartował również w Bydgoszczy! Swoje popisowe menu przygotuje ponad 400 restauracji.

Gdzie zarezerwować najlepsze stoliki tej wiosny?

Oranżeria Restauracja umiejscowiona na parterze Hotelu Pietryna **** w odnowionej kamienicy Markusa Silbersterina to wyjątkowe miejsce spotkań z Bliskimi i kulinarnych doświadczeń. Świetnie odnajdą się tu miłośnicy lokalnej kuchni z nowoczesnym twistem i koneserzy jakościowych produktów. Z okazji nadchodzącego Festiwalu na przystawkę w obu wersjach menu spróbujesz tu esencjonalnego bulionu buraczanego, puree ziemniaczanego z nutą chrzanu, cebuli confit, oliwy koperkowej i chipsu z buraka. W menu A danie główne to czarka z kalarepy faszerowana młodą marchewką oraz sałatka z ciecierzycy i wędzonego twarogu, sos z pieczonych pomidorów Pelati i ziemniak congit, w menu B : kurczak sous vide, krokiet z ziemniaka truflowego z wątróbką kurzą, chips z skóry kurczaka, sos demi glace, młody brokuł i ziemniak confit. Na zwieńczenie uczty Restaraucja proponuje kasztan z śliwką, cynamonem, lodami waniliowymi i orzeszkami arachidowymi. Rezerwuj póki są miejsca!

Ramki Restauracja w której rezerwacja to jedyne co uchroni przed kolejkami. O bardzo zdolnym Szefie Kuchni, wyjątkowym wystroju i znakomitym jedzeniu słyszał już każdy w Łodzi. Szef Kuchni Norbert Szefer przygotował specjalne menu na Festiwal, na przystawkę krem ziemniaczany na palonym maśle z maślanką i wędzonym serem podany z gzikiem, chipsami chlebowymi i oliwa koperkową. W propozycji bezmięsnej na talerzach pyza z grzybami i polskim serem bursztyn na chruście z pora i kiszonej kapusty oraz sosem na bazie palonej kaszy i grzybów z nutą estragonu, całość opruszona pudrem grzybowym. Alternatywne danie główne to pyza z konfitowaną, szarpaną gęsiną podana porowym chruście z kiszoną kapustą, sosem drobiowym z nutą kafiru i bergamotki i pudrem ze słoniny. Finał tej kulinarnej opowieści to domowy drożdżowiec z kremem angielskim z macerowanymi jagodami i kruszonką migdałową. Tej uczty nie możesz przegapić!

Flame by Energosfera Na terenie Innowacyjnego Ośrodka Turystyki Edukacyjnej “Energosfera”, wśród pól i lasów odkryjesz przestrzeń pełną regionalnych smaków w nowatorskim stylu. Festiwalowe menu to ukłon w stronę newstalgicznej, polskiej kuchni z twistem. W menu A : krem z pieczonych ziemniaków na zakwasie, krokiety z prażoków i wędzonego twarogu, konfitowane żółtko, puree pietruszkowe i chips z bursztynu, oraz karmazyn marynowany w koprze, por w skórkach pomarańczy, sos rybny na mleku kokosowym, puder z palonego pora i nori. W menu B : wiosenna zupa szczawiowa z krokietami z prażoków i szarpanych żeberek, konfitowanym żółtkiem, puree miętowym i rostbefem wołowym, na danie główne policzek wieprzowy, baklawa ziemniaczana, sos z ciemnego piwa, pieczony kalafior i burak marynowany w czarnym bzie. W obu wersjach menu na deser racuch z jabłkiem, lemon curd, lody cynamonowe i włoska beza.

Fatamorgana Fatamorgana to wyśmienita, autorska kuchnia inspirowana przepisami babć i mam, która dumnie rozwija się w najbardziej urokliwym zakątku Łodzi – na Księżnym Młynie. Szef Kuchni Bartłomiej Pagacz w ramach wiosennej edycji Festiwalu przygotował krem ziemniaczany z czosnkiem, oliwą kombu i świeżą kolendrą na przystawkę w obu wersjach menu. Na danie główne w wersji bezmięsnej kotleciki z ciecierzycy aromatyzowane truflą, sos maślankowy z oliwą szczypiorkową, pieczone buraki u puree ziemnaiczane z koperkiem, dla mięsożerców mousseline z kurczaka. Na deser w obu wersjach ciastro cytrynowe z prażoną gruszką. Nie ma co czekać – rezerwuj!

Autorskie menu najlepszych Chefów w Polsce w atrakcyjnej cenie!

Zostań trendsetterem Festiwalu już teraz i rezerwuj menu pełne nowości na stronie https://restaurantweek.pl/. Na Gości czeka popisowe menu w wersji mięsnej, wegetariańskiej i wegańskiej składające się z przystawki, dania głównego oraz deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł. W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich), Kinley Elderflower Zero Cukru, oraz w wybranych miastach Martini Vibrante & Kinley Tonic Water (wersja ~0%). Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.

Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® jest przewidziana na 90 minut.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Kategorie:Miejsca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *