Uniejowski Festiwal Smaków to wydarzenie cykliczne, które od 12 lat jest najważniejszą imprezą kulinarną na mapie Uniejowa.

Raz w roku, w kwietniu, kucharze miejscowych obiektów gastronomicznych przygotowują dla mieszkańców i turystów specjalne degustacyjne menu: danie główne oraz/lub deser. Każda kolejna edycja to nowy, obowiązkowy temat przewodni dań. W ciągu dwóch dni Goście Festiwalu odwiedzają restauracje biorące udział w konkursie i przy pomocy Paszportu Degustatora oddają głosy na najsmaczniejsze potrawy.
Zwycięzcy konkursu otrzymują nagrody – „Lilie Smakosza”. Przyznawane są one w kategorii „danie główne” oraz w kategorii „deser”.
Paszporty Degustatora biorą udział w losowaniu atrakcyjnych nagród, dostępne w restauracjach festiwalowych w godzinach trwania wydarzenia.
Aby Paszport Degustatora był ważny i mógł wziąć udział w losowaniu nagród należy w danej kategorii zebrać minimum 4 pieczątki. Można oddać swój głos tylko na danie główne, tylko na deser albo też na obie kategorie – wówczas w każdej z nich należy zebrać wymagane 4 pieczątki.
Wypełniony Paszport należy wrzucić do urny najpóźniej w niedzielę do godz. 19.00. Paszporty i urny dostępne będą we wszystkich festiwalowych obiektach w trakcie trwania wydarzenia.Paszport Degustatora mogą wypełniać tylko i wyłącznie osoby pełnoletnie.
Paszporty, które spełnią wszystkie wymagania, wezmą udział w losowaniu atrakcyjnych nagród. Regulamin konkursu dostępny na stronie www.uniejow.pl
Festiwal Smaków 2025:
- Termin: 26-27 kwietnia
- Motywy przewodnie:
- Danie główne: korzeń pietruszki
- Deser: banan
- Godziny:
- 26 kwietnia (sobota): 12.00-20.00
- 27 kwietnia (niedziela): 12.00-18.00
- 9 restauracji, 9 dań głównych, 9 deserów
- Wszystkie porcje w cenie 15 zł
You must be logged in to post a comment.