Wizyta na słynnym łódzkim „OFFie” to zawsze nie lada gratka dla zmysłów. Połączenie fabrykanckiej historii Łodzi z nowoczesnością wyjątkowo przypadło do gustu łodzian oraz przyjezdnych gości. Już od prawie roku w restauracji Len i Bawełna można się delektować kuchnią polską i śródziemnomorską we współczesnym wydaniu oraz w towarzystwie dobrego designu.
Spotkania rodzinne, towarzyskie lub biznesowe w restauracji z rodziny doskonale znanej łodzianom Bawełny i Szpulki to zawsze dobry pomysł, a nowe sezonowe smaki z karty letniej polecają się do spróbowania.
Co nowego w Len i Bawełna?
Nowa propozycja sezonowa Lnu i Bawełny stawia na aromatyczne dania z kurkami. Wybór ten nie jest przypadkowy, ponieważ pojawiające się już w czerwcu grzyby doskonale nadają się do marynowania, duszenia, smażenia i pieczenia, co otwiera przed szefami kuchni szereg kulinarnych możliwości. Kurki mają charakterystyczny pofalowany kształt oraz żółty kolor, który trudno pomylić z innymi jadalnymi grzybami. Ich mięsista struktura i neutralny aromat doskonale pasują do wielu dań, co postanowiła wykorzystać załoga Lnu i Bawełny.
Nasza ekipa „Łódź smakuje” podczas specjalnej degustacji w miłym towarzystwie miała okazję spróbować nowych propozycji i gwarantujemy, że było naprawdę warto. Bardzo dziękujemy za możliwość premierowego skosztowania dań oraz pracy nad ich wyjątkowymi nazwami, które wkrótce poznamy w specjalnej wkładce letniej do karty. Do wyboru będziemy mieli aż 5 potraw bazujących na świeżych, sezonowych składnikach. W menu znajdą się między innymi kurki z patelni w towarzystwie białego wina, masła i śmietanki, polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym z nawiązującymi do polskich tradycji kopytkami domowymi, risotto grzybowe z kurkami z dojrzewającym serem Grana Padano oraz makaron z kurczakiem i kurkami. W nowej propozycji restauracji nie zabrakło też deseru w postaci świeżych, przygotowywanych na miejscu tuż przed podaniem lodów truskawkowych lub z palonym masłem, za które nie przesadzając, oddalibyśmy królestwo!
Po degustacji czas na trawienie, czyli limitowana „Oviidówka”
Podczas degustacji spróbowaliśmy limitowanej wersji „Oviidówki”, która powstała w niewielkim nakładzie 400 butelek na całą Polskę dzięki rodzinnej destylarni Drake. Jej wyjątkowego smaku w Łodzi mamy okazję spróbować jedynie w Lnie i Bawełnie. Warto więc się pospieszyć, bo to doskonały pomysł zarówno jako dodatek do ucztowania, jak i jako oryginalny prezent. Pochodząca z Wielkopolski okowita OVII produkowana jest z tamtejszych owoców, głównie śliwek, jabłek, gruszek, aronii i winogron. Każda butelka to doskonała propozycja dla miłośników destylowanych alkoholi oraz osób, które wcześniej nie miały jeszcze okazji ich spróbować. Niemcy mają swojego Schnapsa, Anglicy fruit brandy, Francuzi rozkoszują się eau-de-vie, a my pijemy polską okowitę, która w niczym im nie ustępuje.
Len i Bawełna to jedna z tych restauracji, w której je się wszystkimi zmysłami. Niech nie zwiodą Was designerskie wnętrza, bo ceny są naprawdę przystępne, a menu doskonałe, dlatego warto się tutaj wybrać. Latem zasiądziecie też w klimatycznym ogródku na „OFFie”, który pozwoli poczuć Wam klimat tego alternatywnego miejsca.
Len i Bawełna
Off Piotrkowska Center,
ul. Piotrkowska 138/140, 91-065 Łódź