J

Jemy w Łodzi Pizza Fest 2021

Zbliża się piąta edycja największego polskiego święta pizzy! 29 stycznia rozpocznie się festiwal kulinarny Jemy w Łodzi Pizza Fest 2021. W trakcie jego trwania łodzianie będą mieli okazję spróbować wyjątkowych kompozycji inspirowanych kuchnią włoską oraz międzynarodową.

Organizatorzy, portal Jemy w Łodzi oraz Łódzkie Centrum Wydarzeń, realizują festiwal w sprawdzonej dowozowej formule, a wszystkie pizze przetestować będzie można w zaciszu własnego domu.

Zjadliwości

Włoska, japońska, libańska, czy hiszpańska – od 29 stycznia do 7 lutego w Łodzi pachnieć będzie pizzą w światowym wydaniu. Festiwalowi partnerują firmy Bidfood Farutex, Pro-Gastro oraz Glodny.pl, a całość odbędzie się w wersji online.

Ostatni rok pokazał nam, że miłośnikom dobrego jedzenia nic nie stanie na drodze! To już czwarty festiwal, który organizujemy w formule z dostawą do domu. Po bardzo udanych Burger Fest, Azja Fest oraz Ramen Festival, pora na pizzę – jedno z ulubionych dań na wynos.

mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.

W piątej edycji wydarzenia udział weźmie 35 restauracji z Łodzi i okolic, a do spróbowania będzie ponad 40 popisowych dań przygotowanych specjalnie na festiwal. Wszystkie z nich dostępne będą na wynos, a znaczna większość również w dostawie, której obszar sięgać będzie nawet poza granice miasta. Pragniemy, by z Jemy w Łodzi Pizza Fest mogło skorzystać jak najwięcej miłośników pizzy. Festiwalowe pozycje dojadą więc nie tylko do łodzian, ale i mieszkańców mniejszych miejscowości – opowiada Agata Zarębska z Jemy w Łodzi. Żeby ułatwić zamawianie, na stronie oraz oficjalnym wydarzeniu na Facebooku pojawią się adnotacje dotyczące sposobu oraz kosztu zamawiania.

Dzielna 43

Festiwal będzie świetną okazją, by spróbować wyjątkowych kompozycji niespotykanych na co dzień w restauracyjnych menu. Pizza z mleczkiem kokosowym i krewetkami w kokosowym panko, pizza-carbonara z makaronem spaghetti, smażona na głębokim oleju pizza fritta, japońskie okonomiyaki, czy arabski pieróg nadziewany duszonym mięsem i daktylowym sosem – tegoroczne propozycje zaskoczą niejednego smakosza! Obecne będą również opcje wegetariańskie i bezglutenowe, a z prawie 40 dostępnych pizz, 8 będzie w wersji roślinnej. Łodzianie będą mieli okazję spróbować również słodkiej „pizzy”, w której salami i ser wykonano z czekolady, brokuły z kremu maślanego, pomidory z physalis, a wypieczone ranty – z bezy.

Farina Bianco

Festiwalowi tradycyjnie towarzyszyć będą wydarzenia dodatkowe. W studio Book&Cook odbędą się warsztaty z przygotowywania pizzy neapolitańskiej prowadzone przez  Jędrzeja Lewandowskiego z restauracji Zielona Górka, a w drugi festiwalowy weekend do restauracji Dzielna 43 zawita Tymoteusz Dziedzic, warszawski pizzaiolo na co dzień pracujący w Dziurce od Klucza, jednej z najlepszych stołecznych pizzerii specjalizującej się w neapolitanie. Można spodziewać się wielu pyszności, bo oprócz pozycji z karty i specjalnej festiwalowej propozycji, serwowana będzie również pizza-niespodzianka, stworzona przez Tymka specjalnie na tę okazję. Dzięki współpracy z partnerami wydarzenia, firmą Bidfood Farutex oraz serwisem Głodny.pl, do podopiecznych łódzkich Domów Dziecka trafi 80 pizz z łódzkich restauracji. Szykowane są także atrakcje online – pizzowe mandale do kolorowania oraz liczne ankiety. Na ich podstawie  powstanie „Profil Pizzomaniaka” – raport na temat preferencji łódzkich smakoszy pizzy. W trakcie wydarzenia odbędzie się konkurs, w którym do zdobycie będą tematyczne nagrody.

Kategorie:Wydarzenia