Zbliża się piąta edycja największego polskiego święta pizzy! 29 stycznia rozpocznie się festiwal kulinarny Jemy w Łodzi Pizza Fest 2021. W trakcie jego trwania łodzianie będą mieli okazję spróbować wyjątkowych kompozycji inspirowanych kuchnią włoską oraz międzynarodową.
Organizatorzy, portal Jemy w Łodzi oraz Łódzkie Centrum Wydarzeń, realizują festiwal w sprawdzonej dowozowej formule, a wszystkie pizze przetestować będzie można w zaciszu własnego domu.
Włoska, japońska, libańska, czy hiszpańska – od 29 stycznia do 7 lutego w Łodzi pachnieć będzie pizzą w światowym wydaniu. Festiwalowi partnerują firmy Bidfood Farutex, Pro-Gastro oraz Glodny.pl, a całość odbędzie się w wersji online.
Ostatni rok pokazał nam, że miłośnikom dobrego jedzenia nic nie stanie na drodze! To już czwarty festiwal, który organizujemy w formule z dostawą do domu. Po bardzo udanych Burger Fest, Azja Fest oraz Ramen Festival, pora na pizzę – jedno z ulubionych dań na wynos.
mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi.
W piątej edycji wydarzenia udział weźmie 35 restauracji z Łodzi i okolic, a do spróbowania będzie ponad 40 popisowych dań przygotowanych specjalnie na festiwal. Wszystkie z nich dostępne będą na wynos, a znaczna większość również w dostawie, której obszar sięgać będzie nawet poza granice miasta. Pragniemy, by z Jemy w Łodzi Pizza Fest mogło skorzystać jak najwięcej miłośników pizzy. Festiwalowe pozycje dojadą więc nie tylko do łodzian, ale i mieszkańców mniejszych miejscowości – opowiada Agata Zarębska z Jemy w Łodzi. Żeby ułatwić zamawianie, na stronie oraz oficjalnym wydarzeniu na Facebooku pojawią się adnotacje dotyczące sposobu oraz kosztu zamawiania.
Festiwal będzie świetną okazją, by spróbować wyjątkowych kompozycji niespotykanych na co dzień w restauracyjnych menu. Pizza z mleczkiem kokosowym i krewetkami w kokosowym panko, pizza-carbonara z makaronem spaghetti, smażona na głębokim oleju pizza fritta, japońskie okonomiyaki, czy arabski pieróg nadziewany duszonym mięsem i daktylowym sosem – tegoroczne propozycje zaskoczą niejednego smakosza! Obecne będą również opcje wegetariańskie i bezglutenowe, a z prawie 40 dostępnych pizz, 8 będzie w wersji roślinnej. Łodzianie będą mieli okazję spróbować również słodkiej „pizzy”, w której salami i ser wykonano z czekolady, brokuły z kremu maślanego, pomidory z physalis, a wypieczone ranty – z bezy.
Festiwalowi tradycyjnie towarzyszyć będą wydarzenia dodatkowe. W studio Book&Cook odbędą się warsztaty z przygotowywania pizzy neapolitańskiej prowadzone przez Jędrzeja Lewandowskiego z restauracji Zielona Górka, a w drugi festiwalowy weekend do restauracji Dzielna 43 zawita Tymoteusz Dziedzic, warszawski pizzaiolo na co dzień pracujący w Dziurce od Klucza, jednej z najlepszych stołecznych pizzerii specjalizującej się w neapolitanie. Można spodziewać się wielu pyszności, bo oprócz pozycji z karty i specjalnej festiwalowej propozycji, serwowana będzie również pizza-niespodzianka, stworzona przez Tymka specjalnie na tę okazję. Dzięki współpracy z partnerami wydarzenia, firmą Bidfood Farutex oraz serwisem Głodny.pl, do podopiecznych łódzkich Domów Dziecka trafi 80 pizz z łódzkich restauracji. Szykowane są także atrakcje online – pizzowe mandale do kolorowania oraz liczne ankiety. Na ich podstawie powstanie „Profil Pizzomaniaka” – raport na temat preferencji łódzkich smakoszy pizzy. W trakcie wydarzenia odbędzie się konkurs, w którym do zdobycie będą tematyczne nagrody.
You must be logged in to post a comment.