10jesiennych dni, prawie 20 rozgrzewających ramenów i przeszło 30 lokali! Już za chwilę rozpocznie się Ramen Festival 2020, największe święto miłośników tego japońskiego dania. W tym roku organizatorzy, Jemy w Łodzi i Łódzkie Centrum Wydarzeń, realizują je w nowej dowozowej formie, a łódzcy smakosze do misek z ulubionym daniem zasiądą we własnych domach.
Od 20 do 29 listopada Łódź zmieni się w polską stolicę ramenu. Piąta edycja wydarzenia realizowana jest we współpracy z firmami Bidfood Farutex, Azja na Talerzu oraz Pangolin Shop – i w tym roku ze względu na aktualne obostrzenia, odbędzie się w wersji online.
Od sześciu lat organizujemy w Łodzi festiwale kulinarne i nawet pandemia nas nie powstrzyma! Podczas pierwszego gastronomicznego lockdownu zorganizowałyśmy Burger Fest i Festiwal Azjatycki w formule z dostawą i oba sprawdziły się super. Teraz pora na ramen, który w Łodzi ma duże grono zagorzałych miłośników! Co roku impreza bije rekordy popularności, wierzymy wiec, że nowa „wynosowa” formuła wcale jej nie zaszkodzi.
śmieje się Izabella Borowska z Jemy w Łodz
W trakcie listopadowego festiwalu, przeszło 30 lokali z Łodzi i okolic przygotuje swoje popisowe, autorskie wersje japońskiego ramenu. Wszystkie dania dostępne będą na wynos i w dostawie, której obszar sięgać będzie nawet poza granice miasta. Z tego powodu ramen serwowany będzie w trochę innej formie niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni. – Zależy nam na tym, by danie jak najlepiej smakowało w domach naszych gości. Dlatego dodatki i bulion dostarczamy oddzielnie, do samodzielnego podgrzania i połączenia na talerzu. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić idealną sprężystość makaronu – opowiada Bartek Goliński z House of Sushi. Żeby ułatwić łodzianom zamawianie z lokali, na stronie obok dokładnych opisów pojawią się informacje o dostawach, jej kosztach i zasięgu.
Chociaż ramen kojarzy się przede wszystkim z miską gorącej zupy, tak naprawdę danie to zbudowane jest wokół specjalnego rodzaju makaronu i to od niego bierze swoją nazwę. – Reszta to już fantazja szefa kuchni! Najczęściej do misek trafia jeszcze aromatyczny wywar i różne dodatki, głównie mięsa i warzywa. Łódzkie restauracje co roku podchodzą do tematu bardzo kreatywnie i w ciągu pięciu edycji Ramen Festivalu nie spróbowałyśmy jeszcze dwóch takich samych dań – mówi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi. Równie mocno zaskakują tegoroczne propozycje, wśród których znalazła się np. wegańska propozycja z dynią na trzy sposoby (w tym kiszoną!), mięsny ramen z suszoną smażoną karkówką, rybny z ośmiornicą, krewetkami, kalmarami i czarnym makaronem, aromatyczna zupa w przyprawami w stylu hinduskim, czy wegańska opcja z tare na bazie tahini, masła orzechowego i ajwaru. Z prawie 20 dostępnych, 7 będzie w wersji roślinnej.
Festiwalowi towarzyszą dodatkowe atrakcje, również w wersji online. Warsztaty z przygotowywania ramenu w domu poprowadzi Agata Zarębska z Jemy w Łodzi, a dla największych fanów tego dania przygotowano wyjątkowe pamiątki. Dzięki współpracy z łódzkim Pangolin Shop, powstał plakat festiwalowy zaprojektowany przez Tomka Kaczkowskiego – dostępny do kupienia w Pangolinie oraz sklepie internetowym Jemy w Łodzi. Specjalne paczki produktów od firmy Azja na Talerzu pomogą za to samodzielnie przygotować w domu ramen idealny. W trakcie wydarzenia odbędzie się również konkurs, w którym do zdobycie będą tematyczne nagrody. Zapraszamy!
Wszystkie festiwalowe dania i opisy wydarzeń towarzyszących znaleźć można na stronie www.jemywlodzi.pl