Wakacje, słońce, wysokie temperatury… a proporcjonalnie do temperatury wzrasta nasza ochota na lody. W samym środku lata postanowiliśmy zaprosić Was na przepyszne lody, do pierwszej w naszym mieście lodziarni Krasnolód.
Lodowi smakosze dobrze kojarzą, że lodziarnia Krasnolód zadebiutowała we Wrocławiu w 2016 roku i od razu wdarła się szturmem na pierwsze miejsca rankingów wrocławskich lodziarni. Sprawcami tego zamieszania na lodowej scenie miasta byli i są niezmiennie Bartek Deryło i Bartek Rychlik, korzystający w bezbłędny sposób z wiedzy jednego z najlepszych specjalistów w lodowej branży, technologa lodziarstwa – Tomka Szypuły, który w roku 2017 dostał tytuł Mistrza Polski Lodziarstwa 2017.
Początki lodowej przygody Krasnolóda od razu wskazują na wysoką jakość produktu, gdyż pierwsze, pieczołowicie wyprodukowane partie produktu, trafiały do najlepszych wrocławskich restauracji. Po roku działalności we współpracy z restauracjami, po roku fantastycznych doświadczeń w sztuce lodziarskiej założyciele Krasnolóda uznali, że czas na pierwszy stacjonarny punkt. Po pierwszym punkcie przyszedł czas na kolejne i tak oto doczekaliśmy się pierwszego, dumnego punktu z lodami Krasnolóda w naszym mieście.
Łódzki lokal mieszczący się przy Piotrkowskiej 31 prowadzą Adam i Janek, którzy wcześniej związani byli z Pizza Truck.
Odpowiednio dobrana składnikowo baza do lodów, przygotowywana jest we Wrocławiu ale ostatni etap procesu produkcji odbywa się w Łodzi, niemalże na oczach gości. Ich lody wytwarzane są w niedużych partiach a smaki najczęściej dyktuje sezonowa dostępność produktów. Miłośnicy lodów truskawkowych nie znajdą ich w lodówce Krasnolóda, gdy nie ma sezonu na truskawki. Liczą się tylko świeże surowce! Naturalne, dobierane na zasadzie prób i błędów najlepsze jakościowo produkty. Bez sztucznych barwników czy aromatów.
Warto dodać, że konsystencja, tekstura, wygląd i ostateczny smak są efektem, na który wpływ ma wiedza rzemieślników ale także cały proces pracy, zarówno na konkretnych produktach jak i maszynach, które bardzo dobrze znają. Istotnym urządzeniem przy produkcji lodów marki Krasnolód jest waga, która precyzyjnie wskazuje na dobór wielkości produktów, z dokładnością do trzeciego miejsca po przecinku. Chłopaki, wspominając swoje początki, tworzą nowe smaki również w porozumieniu z łódzkimi restauracjami i często są one nawiązaniem do oferty z menu. Założyciele Krasnolóda jednomyślnie przyznają, że produkcja lodów to ich oczko w głowie i bazują na własnych recepturach na podstawie, których powstają niepowtarzalne smaki, które na początku pokochali wrocławianie a teraz czas na łodzian!.
W Krasnolódzie za 80 gramową porcję lodów zapłacicie 5 zł, do wyboru macie dwa rodzaje wafli (zwykłe i bardziej słodkie – duńskie), w lodziarni przy Piotrkowskiej 31 napijecie się też dobrej kawy. Lokal otwarty jest codziennie. Od niedzieli do czwartku w godzinach 11.00 – 20.00, w piątki i soboty do 21.00
Łódź Smakuje poleca – w to lato, schładzajcie się wyjątkowymi lodami Krasnolóda!
You must be logged in to post a comment.