Nadchodzą wielkie Coolinaria! Piotrkowska 89 ogłasza swój pierwszy festiwal kulinarny stworzony z myślą o miłośnikach dobrego jedzenia oraz wina. Wydarzenie odbywać będzie się cyklicznie, raz na kwartał – a jego pierwsza edycja ruszy już za chwilę. Trwające od 27 do 30 sierpnia Coolinaria: owoce morza i wino organizowane są przez Piotrkowską 89 wraz z restauracjami: Bellanapoli, Hamra, House of Sushi, Las Tablas, Ramenownia oraz The Chef. Parterami eventu są: firma Partner Center i portal Jemy w Łodzi.
Przez cztery sierpniowe dni pasaż przy Piotrkowskiej 89 stanie się wakacyjną oazą smaku. W trakcie pierwszych Coolinariów spróbować będzie można wyjątkowych dań z owoców morza w połączeniu z idealnie dobranym winem.
Nasz festiwal to doskonała okazja, by na chwilę myślami przenieść się do nadmorskich kurortów i skosztować krewetek, kalmarów, ośmiornicy i ryb, czyli klasycznych smaków letnich podróży. Do tego naszym gościom proponujemy perfekcyjne dobrane wino, inne dla każdej potrawy.
mówi iwona stolarczyk z piotrkowskiej 89
Sześć restauracji pasażu: włoskie Bellanapoli, libańska Hamra, japońskie House of Sushi, hiszpańskie Las Tablas Tapas Bar, japońska Ramenownia by Susharnia oraz azjatycki The Chef specjalnie na tę okazję przygotowały potrawy, których nie znajdzie się na co dzień w menu.
Wśród propozycji znalazły się szaszłyki z krewetek połączone z soczystymi owocami, gorący ramen z dodatkiem krewetkowego popcornu, ośmiornica w puszystej bułeczce bao, czy pachnące Italią owoce morza w lekkim pomidorowym sosie.
dodaje Izabella Borowska z Jemy w Łodzi
Wszystkie z nich dostępne będą w stałej festiwalowej cenie: 25 zł za danie + 5 zł za kieliszek wina.
O perfekcyjny dobór win do festiwalowych potraw zadbali sommelierzy firmy Partner Center. Wine-pairing przeprowadzili Przemysław Tumiłowicz oraz Adam Drozdowski, miłośnicy wina i dobrej kuchni, wieloletni członkowie Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Coolinariom towarzyszyć będą atrakcje dodatkowe. W czwartek i piątek na Piotrkowskiej 89 wystąpi saksofonista Krzysztof Śliwiński, a w sobotę wieczorem goście przeniosą się do ciepłych krajów dzięki grupie TONDance i ich pokazowi tańców latynoamerykańskich. Niedziela będzie za to dniem dla rodzin – 31 sierpnia podwórzec wypełni się setkami baniek mydlanych. Dodatkowo goście będą mogli wziąć udział w konkursie, w którym główną nagrodą jest elektryczna hulajnoga.
Dania i wina festiwalowe:
Bellanapoli:
Zupa rybna z doradą, karmazynem, kalmarami, małżami i krewetką w sosie pomidorowym podawana z zapiekaną czosnkową bagietką
Wino: Casa Pecunia Rosato
Hamra:
Krewetki marynowane w białym winie i sosie orzechowym z orzeźwiającą sałatką z glonami wakame, piklowaną rzepą, chilli, cytryną i dipem orzechowym.
Wino: KharebaKrakhuna
House of Sushi:
Krewetki mango chilli i panierowane wędzone tofu podawane na sałatce z mango, chilli, kolendrą i mietą
Wino: Pago CasaBenasal blanco
Las Tablas Tapas Bar:
Szaszłyki z krewetkami w hiszpańskiej szynce serrano i krewetkami w cukinii podawane na sałatce z rukoli, roszponki i mięty z hiszpańskim arbuzem i pomidorami z własnej uprawy z posypką z sera greckiego.
Wino: Marques del Turia blanco
Ramenownia:
Ramen na wywarze tonkotsu z popcornem z krewetek marynowanych w winie choya, grillowanym brzuchem chashu, cebulką, imbirem i olejem z krewetek
Wino: Pepe Nero Rosato
The Chef:
Bao z grillowaną ośmiornicą z sosem kolendrowo-limonkowym z chilli
Wino: Vida OrganicaTorrontes
You must be logged in to post a comment.