W

Wielkie otwarcie Qulinarium z Magdą Gessler i Mateuszem Gessler

Wnajbliższy weekend w Manufakturze otworzy się Qulinarium – nowa strefa restauracyjna, która przez ostatnie miesiące przechodziła modernizację. Zmiany są spektakularne, więc i otwarcie zapowiada się hucznie! W Manufakturze gotować będzie Magda Gessler (sobota) oraz Mateusz Gessler (niedziela). Będą też warsztaty dla dzieci i kulinarna „Bitwa na noże”.

Przez cały weekend w strefie Qulinarium będzie można spotkać kulinarne gwiazdy, podpatrzeć jak gotują, a nawet samemu nauczyć się ciekawych trików i dowiedzieć się np. jak nie marnować jedzenia albo jak przekonać niejadka do warzyw i owoców.

Sobota – smakołyki od Magdy Gessler i pesto z liści

W sobotę od godz. 10 Qulinarium gościć będzie królową polskiej gastronomii – Magdę Gessler. Gwiazda będzie gotować na żywo w programie Dzień Dobry TVN, transmitowanym prosto z Manufaktury! W menu, jak to o poranku, nie zabraknie apetycznych propozycji śniadaniowych: kreatorka smaku przygotuje m.in. omlet francuski z szynką parmeńską, słone babeczki z wędzonym pstrągiem na chrzanowym musie, ale także flaki cielęce ze świeżo tartym parmezanem pod grzanką z czosnkową oliwą. Nie zabraknie oczywiście kwiecistych opowieści o gotowaniu, smakowaniu i celebrowaniu posiłków.

O godz. 15:30 strefę opanują dzieciaki. To za sprawą warsztatów bento kawaii, czyli niezwykłego komponowania posiłków rodem z Japonii! Bento kawaii to sztuka tworzenia posiłków na wynos – do zabrania do pracy lub szkoły. Podstawą jest lunchbox, do którego układa się zaplanowane kompozycje: dla dzieci to np. misie panda z ryżu i papieru nori do sushi. To sprawdzona metoda, by przemycić zdrowe składniki nawet największym niejadkom.

Początek roku szkolnego to idealny moment, by zacząć przygotowywać kolorowe i różnorodne lunchboxy dla dzieci. Każdy chętniej sięgnie po ciekawie skomponowany posiłek, bo przecież jemy także oczami.

Agnieszka Skubisz, pomysłodawczyni i prowadząca warsztaty bento kawaii

Zapisy na warsztaty odbywają się drogą mailową pod adresem marketing@manufaktura.com z dopiskiem „Bento”. Zapraszamy dzieci od 7 r.ż. samodzielnie, lub od 5. r.ż. – z opiekunem.  Należy podać imię i nazwisko dziecka oraz wybraną datę: sobota godz. 15:30 lub niedziela godz. 11, 14 lub 17.

O godz. 17 rozpoczną się warsztaty z Jagną Niedzielską, propagatorką i twarzą idei „Zero Waste” w Polsce, miłośniczką nurtu niemarnowania w kulinariach.  Jagna nie tylko opowie o tym, jak organizować sobie życie i mądrze robić zakupy, by nie wyrzucać jedzenia, ale także pokaże, że z pozornym odpadków można zrobić pyszne i pożywne dania. Liście kalafiora, które najczęściej lądują w koszu mogą być składnikiem smakowitego posiłku! Jak je przygotować? Dowiedzą się o tym uczestnicy sobotniego pokazu.

Niedziela – mistrzowski Mateusz Gessler i „Bitwa na noże”

Niedziela również rozpocznie się mocnym akcentem – od godz. 10 gotować będzie Mateusz Gessler – kucharz, osobowość telewizyjna, juror programów kulinarnych. Zacznie, jak to rano – od smakowitego śniadania, na które zaserwuje aromatyczną szakszukę – aromatyczne pomidory zapiekane z jajkiem sadzonym. To zdrowy i pyszny posiłek, również dla osób na diecie. O godz. 12:30 zaprezentuje roślinne alternatywy dla klasycznych burgerów – to będzie mistrzowski lunch w jego wykonaniu!

O godz. 15:30 pod czujnym okiem Mateusza Gesslera rozpocznie się Bitwa na noże! To kulinarna potyczka łódzkich blogerów i influencerów, której tematem przewodnim są „Qrki w Qulinarium”.

W niedzielę również zaplanowano warsztaty bento: o godz. 11, 14 i 17. Również obowiązują zapisy mailowe. Organizatorzy oczywiście pamiętają o bezpieczeństwie – podczas wydarzenia obowiązują maseczki i zachowanie bezpiecznego dystansu. W przypadku braku maseczki – będzie można otrzymać nową, z logo Qulinarium od obecnych na miejscu animatorów.