R

Roślinność w wielkim mieście – Plantacja. Kuchnia Roślinna

Pejzaż gastronomiczny Łodzi jest bardzo różnorodny i dynamiczny. Wraz ze zmieniającymi się skojarzeniami dotyczącymi tradycyjnej polskiej kuchni, przedstawiającej się najczęściej jako tłusta, ciężka i jednym słowem – niezdrowa, współczesna scena restauracyjna w naszym mieście zmienia się twórczo w nową opowieść.

Łódzcy restauratorzy doceniają tradycję, lecz także otwierają mieszkańców miasta na świeże trendy z całego świata. W restauracji „Plantacja. Kuchnia roślinna” odnaleźliśmy tę świeżość, która płynie z naturalnych smaków ukrytych w nowoczesnych potrawach.

Pamiętaj słowa matki: Zostaw mięso, zjedz ziemniaczki.”

Plantacja

Parafrazując słowa naszych mam, musimy dodać: Mama nie mogła się mylić! 😉

Z raportu Głównego Raportu Statystycznego z zeszłego roku, wynika, że:

Z roku na rok jemy coraz mniej mięsa, jego spożycie spadło o 20 proc. Rosnące zainteresowanie kuchnią roślinną potwierdzają również właściciele restauracji oraz cateringów serwujących dania wegańskie i wegetariańskie. Poparciem na rozkwit tego trendu są także dane zgromadzone przez portal Pyszne.pl, który donosi, iż w przedziale od listopada 2019r. do listopada 2020r. wzrosła dwukrotnie zarówno różnorodność dostępnych w serwisie dań roślinnych, jak i liczba ich zamówień.

Zasięg i skala funkcjonowania serwisów „delivery”, przyczynia się do zwiększenia powszechności roślinnego jedzenia. Każda osoba zaciekawiona nowymi połączeniami smaków lub po prostu dążąca do zrównoważonego i sprzyjającego naszej planecie sposobu odżywiania się odnajdzie w kuchni roślinnej swojego sprzymierzeńca.
Jedzenie pochodzące z łódzkiej „Plantacji” przełamują wszelkie stereotypy kuchni roślinnej postrzeganej jako niedoborowe i niesmaczne. Zamawiając dania z menu Plantacji sami możecie się przekonać, że mogą one dostarczyć energii, zaspokoić głód a przy okazji albo przede wszystkim dostarczyć sporo przyjemności.

Roślinny pomysł na „fast food” w ekologicznym opakowaniu podbija serca i podniebienia łódzkich smakoszy i wielbicieli kuchni roślinnej. „Dobre i ciekawe jedzenie, które cieszy oko” – tak o Plantacji mówią Tomek i Michał, którzy jak na kreatywnych szefów kuchni przystało, oprócz umiejętności kulinarnych dysponują również znajomością potrzeb i oczekiwań, jakie stawiają goście. A właśnie! Nawiązując do gości, należy wspomnieć, że dania z Plantacji w chwili obecnej dostępne są tylko w wersji na wynos. Zamówione jedzenie swoją kreacją przypomina okazjonalny prezent, który opakowany w papierowe pudełko, przewiązane sznurkiem, sygnowane stemplem i zalakowane, gwarantuje wysoką jakość i oryginalność. O oryginalności każdego zamówienia świadczy również zabawny opis, którym opatrzone jest każde danie.

Należy docenić również design oraz innowacyjność opakowań Plantacji, gdyż to w pełni ekologiczne pudełko rozkłada się do formy talerza, co znacznie ułatwia degustację pysznych burgerów i rozgrzewających burritos, także w najmniej sprzyjających ku temu warunkach.

Czym plantacja obrodziła?

Najpopularniejsze dania to wegańskie burgery: Big Kahuna– jak wieść niesie to od niego się wszystko zaczęło, był pierwszym burgerem plantacyjnym. Zerknijcie na stronę lokalu i sprawdźcie, jakie jeszcze ciekawe, burgerowe propozycje przygotował szef kuchni.

W menu znalazły się również przepyszne Burritos, Wrapy, Quasadille oraz esencjonalne Rameny.
Pod pieszczotliwym hasłem Piciu, w ofercie znajdują się również soki tłoczone, 100 procent naturalne.

Łódź smakuje już nie raz miało okazję smakować dania kuchni roślinnej z Plantacji.
Narobimy Was trochę smaka, a co! (po kolei od lewej)

Ramen Kiva Yakotako – ramen z tare na bazie białego miso i mleka kokosowego z dodatkami: boczniak w panko, rzodkiewka, marchewka piklowana w occie ryżowym, kiełki mung i rzodkiewki, marynowane liście rzodkiewki z olejem sezamowym, chili, czarny sezam (27 zł)
Ramen Yayami Omate – gęsty kremowy ramen z tare na bazie ajwaru i masła orzechowego do tego dodatki: ostre wegańskie mięso z tofu, pieczony batat z cynamonem, marchewka piklowana w occie ryżowym, kiełki mung i brokuła, szczypior, orzechy ziemne w sosie Teriyaki (27 zł). 
Burger Hamza czyli inspirowany marokańskim smakiem kotlet z marchewki i ciecierzycy z plantajonezem, orzeszkami ziemnymi, prażoną cebulką, czerwoną cebulą, harrisą, zielonym ogórkiem, pomidorem i rukolą (24 zł)
Jesse burrito czyli tortilla z chili sin carne (fasola, kukurydza, kolendra, orzeszki ziemne, cebula, pomidory i ryż) z wegańskim mięsem z tofu

Liberté, égalité, tomate!

Dania z Plantacji, prawdziwej roślinnej kuchni zamówicie od czwartku do niedzieli przez:
– Upmenu
– Pyszne.pl
– Glovo
– Wolt
– Ubereats

Kategorie:Wydarzenia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *