Dla jednych będzie to barszcz, dla innych rosół i babcine pierogi, a dla pozostałych pizza z podwójnym serem i lody na deser. Każdy z nas ma choć jedną taką potrawę, która sprawia, że czujemy się odprężeni, a z każdym kolejnym kęsem rośnie w nas poziom zadowolenia. I to właśnie jest comfort food! Dań w tym stylu spróbujesz już podczas wiosennej edycji Restaurant Week w Łodzi. Rezerwacje trwają na stronie https://RestaurantWeek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl
Comfort food, czyli… posiłki lub produkty, których spożycie zapewnia nam psychiczne ukojenie i poprawę nastroju. To dania, które mogą nam się kojarzyć z beztroskim dzieciństwem, pamiętnymi wakacjami lub radosnymi chwilami spędzanymi przy posiłkach z Bliskimi. W Polsce nazwiemy tak miskę gorącej zupy pomidorowej, babcine pierogi z jagodami czy kromkę chleba z masłem. Comfort food to są wszystkie te potrawy, które kojarzą nam się z domem. Ten trend to nowa fala, która wchodzi nie tylko do naszych domów, których jest elementem, ale też do restauracji.
– Comfort food to dla mnie jedzenie, które naprawdę rozgrzewa moje zmysły, to potrawy, których akurat potrzebuję w tym konkretnym czasie. W chłodne dni lub w ciemne wieczory możemy mieć ochotę na coś gorącego i sycącego. Aby uzyskać pełne zadowolenie smakowe, połącz gładkie z ostrym, a kremowe z pikantnym – to moja dewiza. Jeśli pozwolisz swoim kubkom smakowym powiedzieć ci, co naprawdę lubią, a potem zamieszasz składnikami z odrobiną ostrożności i przenikliwości, jesteś na dobrej drodze do jedzenia które cię, ukoi i odżywi aż do lata za którym wszyscy tak tęsknimy!
Michał Bartczak, Szef kuchni Ukryte Rzeki
Z kolei Przemysław Wieloch Szef Kuchni Restauracji Taki Pan Pstrąg dodaje:
Comfort food, to mój codzienny styl gotowania, tradycja połączona z wspomnieniami smaków, które pamiętam z dzieciństwa, które kojarzą się z poczuciem bezpieczeństwa i sentymentalnymi czasami. Do tego dołączam oczywiście swoją wiedzę, doświadczenie jak i nowe techniki, ale bez przesady. To ma być zawsze dobre jedzenie na najlepszych składnikach z dbaniem o technikę wykonania.
Przemysław Wieloch Szef Kuchni Restauracji Taki Pan Pstrąg
Dań w stylu comfort food będzie można spróbować już podczas zbliżającej się edycji Restaurant Week w Łodzi. W cenie 59zł, na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic. Łódzcy Szefowie wykazali się niezwykłą kreatywnością przy przygotowywaniu festiwalowych dań. Popis ich umiejętności i talentu zaskoczy, zachwyci, zadba o najlepsze kulinarne wspomnienia wielu Gości oraz ich dobre samopoczucie. Na Gości w festiwalowym menu czeka więc golonka wieprzowa długo duszona w cydrze na purée z czerwonej fasoli z wędzonką, sałatą z kwaśną śmietaną i rzodkiewkami (Taki Pan Pstrąg), kulki mocy z komosy ryżowej z figami, pieczonym burakiem i purée dyniowo-migdałowym, emulsja szpinakowa & chipsy z jarmużu z nutą cytryny (Zielona restauracja wegańska i wegetariańska) czy gofry z gorzką czekoladą i cukrem perlistym podane z musem z leśnych owoców (Beka Bistro & Pub). Propozycje menu są na tyle ciekawe, że trudno będzie dokonać wyboru!
W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce, w tym aż 30 z Łodzi. Podczas wiosennej edycji nie zabraknie debiutantów, zarówno jeśli chodzi o restauracje, jak i o nowe składniki w festiwalowych menu. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie!
W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/ lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online, marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022