Rozpoczynający się 23 marca Restaurant Week to doskonała okazja do poznania nowych restauracji i smaków #SpozaKarty. Festiwal trwa niemal trzy tygodnie, a do odwiedzenia jest rekordowe 400 topowych restauracji, z czego do odkrycia – kilkadziesiąt debiutów. Rezerwacje trwają na https://RestaurantWeek.pl lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Gdzie warto zjeść w Łodzi? Podpowiadamy!
Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. Specjalnie na Festiwal restauracje przygotowały unikalne menu #SpozaKarty. W cenie 59 zł na wszystkich Gości czeka 3-daniowe menu oraz – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic lub mocktail Kinley Yuzu. Co więcej – na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa).Co proponują debiutanci z Łodzi? Sprawdźcie!
Ramki Restauracja
W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu jak zawsze są debiutanci. Położona w sercu miasta, przy Piotrkowskiej 44, restauracja Ramki zaprasza na najlepsze dania spoza karty w Łodzi. W festiwalowym menu B na Gości czeka gazpacho z zielonego ogórka i kolendry, orkiszowa bułeczka bao z szarpaną nogą z indyka i domowym kimchi oraz ptyś z czekoladowym ganache z miso. Więcej nie zdradzamy – rezerwujcie!
Ukryte Rzeki
Kolejna propozycja to klimatyczna restauracja o nazwie Ukryte Rzeki. To nie tylko oczywiste nawiązanie do tajemniczej historii miasta, ale także do bezpośredniej lokalizacji restauracji nad rzeką Jasień. Podczas Festiwalu Goście spróbują buraka pieczonego w soli z orzechami pini i avocado, policzki cielęce i wątróbka drobiowa w panko z chrobotkiem reniferowym, drożdżową kluską i sosem kaparowo-truflowym. Na deser Chef poleca biszkopt migdałowy, crémeux z topinamburu, lody z palonego siana i kwaśnej śmietany oraz „kompot” z hibiskusem.
SerVantka
Jednym z naszych odkryć jest zlokalizowana przy ulicy Piotrkowskiej 55 restauracja SerVantka. To kwintesencja kuchni wschodniej, która zapewni wytchnienie podczas lunchu, a przede wszystkim niezwykłą atmosferę podczas spotkań w gronie rodziny i romantycznych chwil na kolację we dwoje. Daj się oczarować jednej z dwóch wersji menu. Z pewnością nikt nie wyjdzie głodny po zjedzeniu ormiańskich różyczek faszerowanych mięsem z paprykową salsą i musem z kiszonej kapusty czy blińczyków faszerowanych masą szpinakową z orzechami, serem pleśniowym i chilli oraz estragonowym sosem i chipsami z buraka.
W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa). Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub mocktail Kinley Yuzu. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://RestaurantWeek.pl lub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl
Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022
You must be logged in to post a comment.